Cookies help us give you the best experience of our site. However, you can change your cookie settings in your browser depending on your preferences. Please read more about our cookies in our Cookie Policy.

20:05 | April 13, 2016

sweatshop

Äntligen äntligen kan ni får ta del av det som vi upplevde i Kambodja. Jag har längtat så extremt mycket efter att få berätta om hur det var, och min upplevelse. Ni som ännu inte tittat på de tre avsnitten som finns ute kan kolla på dom HÄR .

vill också passa på att tacka alla fina som hört av sig och tycker att serien var bra och att ni blev berörda, betyder oerhört mycket för mig.

Jag var i Kambodja i november tillsammans med Aftonbladet för att spela in deras nya serie sweatshop. Jag visste bara att vi skulle undersöka klädindustrin och tyckte att de lät intressant. Hade varken läst på eller va speciellt insatt. Chocken blev total när ja helt plötsligt fann mig själv jobba i en fabrik hela dagarna, sov hos en textilarbetare, hade inget el eller vatten, hade lika lite pengar som dem att försöka laga en middag på, sov på träplankor och allt annat som hör till deras vardag.

Första dagarna var jag så arg. Så arg på produktionsteamet, hur kunde dom låta oss leva såhär? Jag hade inte ätit ordentligt på 2 dagar och inte heller sovit. Tyckte att de va det sämsta beslutet jag tagit, att åka till Kambodja för den här serien. Men ilskan avtog ju mer jag förstod problemet. Vem var jag att tro att jag skulle särbehandlas? Varför förväntade jag mig att jag skulle få fin mat, ordentlig säng, el och vatten? Det var då muren mellan de som hade varit “vi” och “dom” revs ner. De va då ja förstod att människorna i Kambodja är PRECIS som oss. Tjejerna jag träffade gillar att fläta håret, dansa och snacka killar. Precis som vilka tonårstjejer som helst. Förutom en sak. Dom har ingen framtid. Dom har inget att se fram emot, för livet erbjuder dem absolut ingenting. Dom jobbar dag och natt från den dagen dom fyllt 18 för att försöka överleva på den pyttelön som fabriksägarna förser dem med. Dom kan varken äta sig mätta, betala hyran eller gå i skolan. Än mindre kan dom spara.

Just de, spara. Dom har alltså ingen chans i världen att förändra sin situation. För dom kommer aldrig komma någonstans. När jag insåg de här nere i Kambodja blev jag först så förtvivlad. Det var då jag började gråta. Jag grät för att jag skämdes över att vara produkten av deras lidande. Jag grät för att jag kände mig så extremt maktlös. Jag grät för att jag själv konsumerar så extremt mycket kläder, och jag grät för att jag insåg att textilarbetarna i Kambodja lägger ner sina liv för att vi ska kunna klä oss trendigt.

Det här är verkligen ett stort problem som vi alla har ansvar att lösa.

Sweatshop2_151119-05645

Skärmavbild 2016-04-13 kl. 19.23.32

Sweatshop2_151119-05654

Sweatshop2_151119-05595


8 kommentarer8 kommentarer om “sweatshop”

  Starkt av er att ni tog er tid att åka dit ner och se allt. En riktig tankeställare och blev verkligen så berörd av avsnitten!

  Reply

  Jag förstår att det är tufft. Jag har själv varit i Indien och upplevt liknande saker. Det är svårt att ta in. Men, viktigt! Så viktigt.
  Efter det här du har varit med om kanske det handlar mycket om att du själv behöver se över hur DU vill leva ditt liv. Vill du fortsätta bidra till klädkonsumtionen genom bloggande om just kläder? Eller vill du kanske ändra synen på konsumtion i din blogg? Börja blogga om något annat, något viktigare? Använda din möjlighet till att förändra tankegången hos så många av dina följare? Eller rent av sluta blogga, för att sluta hälla på bensin på den redan brinnande konsumtions-elden? Livet är så mycket mer än det du bloggar om.
  Kärlek, vänner, familj. Att få växa och utvecklas i det som du känner är viktigt, som ger något till andra och dig själv.
  Svåra frågor, men jag tycker det är viktigt att du rannsakar dig själv. Kanske tar en paus och ser över vad du menar med det du gör, och vad du vill.
  Vad är egentligen värt? Vad är viktigt?

  Så bra att du åkte på resan! Ta hand om DIG!

  Reply

  Så viktigt att detta uppmärksammas ! Otroligt stark serie, grät igenom alla avsnitt ! Shit finner inga ord :(

  Reply

  Jag läser inte din blogg men såg klippen på Aftonbladet och var tvungen att leta upp den. Tycker att det var starkt gjort av er att som modebloggare åka dit och se hur de som tillverkar en stor del av alla kläder faktiskt har det. Tyckte att du gjorde en otroligt bra prestation första dagen med tanke på att du inte sovit heller. Ni bär ju precis som alla andra en del av ansvaret och erat jobb innebär dessutom att ni konsumerar väldigt mycket kläder samt indirekt uppmanar andra till det. Tycker däremot att det är överdrivet när människor ifrågasätter hurvida du bryr dig egentligen just pga ditt jobb. Du kan ju välja kläder som tillverkats rättvist och har dessutom möjlighet pga din blogg att sprida medvetande om problematiken. Jag hoppas iallafall att du kommer fortsätta det. Håller tummarna för att det snart blir trendigt att konsumera hållbart och rättvist!
  Genom serien så fick ni iallafall mig att bestämma mig för att strunta i att handla på t.e.x HM och istället ersätta dem med en butik som säljer kläder som producerats rättvist.
  Kram till dig!

  Reply

  Jag blev riktigt berörd över det hela. Man hade ju ingen aning om att detta är så dåligt, så jag försökte tänka på vad kan jag göra för att hjälpa dem på mitt sätt? Men hur jag än googlade så var det ingenting som gav mig riktigt svar. Jag måste ju köpa kläder? jag kan inte sy. Så jag försökte hitta vilka butiker som gör så mot de stackars människorna men jag hittade knappt någonting. Så jag skulle väldigt gärna uppskatta om du gjorde ett inlägg vad en vanlig människa kan göra för att motverka det hela, Som du sa man känner sig väldigt liten och vet inte riktigt vad man ska göra. :)

  MVH Emelie!

  Reply

  Det är en så äcklig värld vi lever i. Den ger sån grov ångest. Fint jobbat ändå i serien, jag tyckte verkligen att man såg din vändning. Aja. Har svårt att uttrycka mig ordentligt typ, det är svårt att sätta ord på maktlösheten.

  Reply

  Råkade se serien på aftonbladet och var tvungen att kolla på alla tre avsnitt. Är knappast en person som hänger på modebloggar, och bryr mig inte om märkeskläder. Man blev och tänka ganska mycket, och även om jag vet att världen är sjukt orättvis efter en del resor så får blev det mer personifierat för mig efter serien.

  En frågeställning som jag dock fick i huvudet är att det går väldigt hårt mot just H&M. Jag fattar de är stora. Men jag kan inte tänka mig att arbetaren får mer betalt bara för att plagget kommer från något dyrt märke istället. Har du fått någon uppfattning om det?

  Det märks att det finns väldigt mycket pengar i klädindustrin. I alla dyra fina gallerior ligger klädbutikerna på rad, medan andra butiker inte går runt. Det är betydligt fler kedjor än bara H&M, med både billiga och dyra kläder.

  Det är ju också många andra branscher än klädindustrin där människor, djur och natur exploateras oerhört negativt. Kaffe, frukt, elektronik, sex, mineraler, vapen, ris, kött.. Största anledningen till att en produkt är billigare att tillverka i asien än i sverige är för att man inte har samma produktionskrav för människor, djur och natur. Hur kan det komma sig att svenska bönder får lägga ner och vi har kinesisk kyckling i salladsdisken? När man tittar på det statistiskt är större delen av jordens befolkning exploaterad till minst den grad du upplevt för att några få som vi av en slump råka tillhöra ska få leva i lyx, som vi inte ens uppskattar. Vi tycker det är jobbigt att sätta ut vattenspridaren i våra gröna gräsmattor när barn dör varje minut för att deras päron tvingas ge dem vatten de vet gör dem sjuka. Samtidigt säger Nestlés VD “Vatten är ingen mänsklig rättighet” och säljer plastflaskor som kostar en veckolön.

  Och som du själv var inne på, vad ska man göra åt det? Varken du eller arbetaren blir gladare av att du slutar jobba och deppar på socialbidrag. Samtidigt känner man sig väldigt maktlös i världen.
  Fairtrade är en början, man kan hoppas de vill ge sig in i klädindustrin. Skulle gärna köpa fairtrade-märkta kläder. Skulle gärna också köpa kläder i billigare gallerior, där man kapat vinsten i mellanleden. Att köpa en tröja för tusen spänn är äckligt när man vet att personen som sydde den fick en krona.

  Det är ändå någonting jag ärligt kan säga att jag kommer göra efter ha sett den här serien. Köpa mer fairtrade. Hoppas jag.

  Reply

  Bra att ni åkte dit och uppmärksammade hur det är för textilarbetarna där. Vi lever i en orättvis värld.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Jag accepterar villkoren som finns här